Efficiënt VOG-Aanvraagformulier: Snel en Eenvoudig Aanvragen

VOG Aanvraagformulier: Schriftelijk Aanvragen via de Gemeente

Als u ervoor kiest om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) schriftelijk aan te vragen via de gemeente, dient u een volledig ingevuld aanvraagformulier in te dienen bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit formulier wordt meestal verstrekt door de organisatie die de VOG vereist, zoals uw (toekomstige) werkgever. Op het formulier geeft uw werkgever aan waarvoor de aanvraag is, welk screeningsprofiel van toepassing is en, voor bepaalde sectoren, specifieke informatie over uw functie of werkzaamheden.

Wat moet u zelf doen?

  • Mogelijk moet u zelf nog uw persoonlijke gegevens invullen op het aanvraagformulier.
  • De kosten voor de verwerking van een VOG-aanvraag via de gemeente bedragen €41,35. U dient deze kosten te betalen aan de gemeenteambtenaar, die de aanvraag vervolgens doorstuurt naar Justis.
  • De gemeente levert u een kopie van de aanvraaggegevens. Het is verstandig om te controleren of de gemeente de gegevens van uw aanvraag correct heeft overgenomen.
  • Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen wanneer u de aanvraag indient.

Wat als u geen handtekening van de werkgever heeft?

In sommige situaties kan het voorkomen dat u het formulier niet volledig kunt laten invullen en ondertekenen door uw werkgever. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de VOG aanvraagt voor emigratie, een visum of een werkvergunning. Onder bepaalde voorwaarden kunt u het aanvraagformulier indienen zonder de handtekening van de werkgever of belanghebbende organisatie:

  • U vult zelf de gegevens van de organisatie en het doel van de aanvraag in op het aanvraagformulier.
  • U voegt een document toe dat aantoont dat de belanghebbende organisatie of werkgever een VOG van u verlangt. Dit document kan bijvoorbeeld een kopie zijn van een e-mail of een relevante webpagina. Dit document geldt als vervanging van de handtekening op het aanvraagformulier.

U kunt ook overwegen om de VOG online aan te vragen via VOGAPP.nl, waarbij een handtekening van uw (toekomstige) werkgever niet vereist is.

[Download hier uw VOG aanvraagformulier](externe link)

Bron: Justis"